header ONE 2 TEAM

Sport bevordert cohesie in Groninger wijken

ONE2TEAM heeft in de Groninger wijk De Hoogte een project opgezet voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool en het eerste jaar van de middelbare school.

Glenn Pinas van ONE2TEAM:

“De overgang naar de middelbare school is niet voor alle kinderen even gemakkelijk. Het doel van het project was om kinderen uit deze achterstandswijk sociale steun te geven om de overgang zonder schade te kunnen doorlopen. Het project bood verder ondersteuning aan jongeren die uitvallen en risicovol gedrag vertonen.”

Introductiecursus en toernooi

Veel partijen werkten mee in dit project: buurtwerkers, sportverenigingen en scholen. De opzet was om jongeren te laten deelnemen aan een of meer sporten. Iedereen kon meedoen aan een introductiecursus van een sport en aan een toernooi. Ook konden ze kiezen voor een ondersteunende activiteit. Sporten waar ze uit konden kiezen waren: basketbal, voetbal, vechtsport, korfbal, handbal, softbal/honkbal, atletiek, dans, volleybal en tafeltennis.

Met iedereen

Hans Nieboer van ONE2TEAM:

“Het leuke was dat iedereen met iedereen speelde en ook tegen iedereen. Het doel was om mee te doen en de sociale cohesie te vergroten. Wel hanteerden de begeleiders (welzijnswerker of coach) de regels strak. Zij waren ook intensief door ons voorbereid en zo was er een grote overeenstemming over de regels en afspraken. De kinderen konden na de introductiecursus kiezen voor een club of voor een andere introductiecursus.”

Enthousiast

Glenn Pinas: “Mooi om te zien dat zo’n project echt gaat leven in de wijk. De activiteiten worden een heel jaar lang aangeboden. Het is de bedoeling dat het een structureel project wordt. En je zag dat ook buurtbewoners er enthousiast van werden. Hun medewerking is ook heel belangrijk. Maar het meest positieve vind ik toch wel dat niet de groep agressieve jongeren uiteindelijk de dienst uitmaakt, maar de jongeren die zich binnen de gemaakte afspraken het best presenteren. Die het meest actief zijn en zich echt uitleven in een sport. Dat werkt dus.”

Ook andere wijken

Na het succes van De Hoogte is dit project voortgezet in andere wijken van Groningen. ONE2TEAM heeft teams begeleid die dit project hebben vormgegeven in Beyum, Lewenborg, de Indische buurt en Oosterpark. Deelnemende partijen waren vensterscholen, gymleraren, NSO (naschoolse opvang), MJD, hulpverleners en mensen van het Huis voor de sport.